Shame on you, sir. (dutch)


DSC04931-2.jpgIk moest twee keer met mijn ogen knipperen toen ik de kop las in Het Nieuwsblad. Maar het stond er toch echt. ‘Dood alle zwerfkatten en hou huiskatten binnen’. Die woorden kwamen niet zomaar van de eerste de beste, maar van de directeur van het Smithsonian Migratory Bird Centre in Washington, Amerika. De reden voor de brute uitspraak? Katten zouden teveel vogels doden. Katten uitroeien is volgens deze deskundige de beste manier om vogels te beschermen. In zijn boek Cat Wars verklaart dr. Peter Marra dat katten een verwoestend effect hebben op de wereld van de vogels. Vooral zwerfkatten zijn volgens deze theorie boosdoeners. Ze zouden miljoenen vogels doden en brengen ook nog eens ziektes over. Zijn antwoord antwoord daarop is even simpel als doeltreffend: vang de zwerfkatten en dood ze. Ook huiskatten mogen, in dat scenario, niet langer vrij rondlopen. En àls ze buiten komen, zou dat aan de lijn moeten zijn. Zodat ze niet nog meer kapot kunnen maken.

Na het lezen van zo’n artikel moet ik even op adem komen. Katten verwoesten de natuur? Je moet het maar durven beweren. Ik heb zelf twee katten die met regelmaat in een veilige omgeving naar buiten mogen. En inderdaad, dan komen ze wel eens met een prooi naar huis. Dat is doorgaans een muis. Of een rups. Of een kever. Deze prooien worden meestal met smaak opgegeten en daarmee voorziet mijn kat zichzelf van een maaltijd die een stuk gezonder is dan het eten dat ik haar voorzet uit de winkel. Vogels vangen is voor katten een heel stuk moeilijker. Volwassen vogels zijn katten namelijk veel te slim af. Honderden keren heb ik Pernod en Cootje zien sluipen en springen naar merels en mezen. Slecht een doodenkele keer heb ik ze zien slagen en dan nog ontkwam de vogel uiteindelijk. Pernod heeft één keer in zijn jonge jaren een jonge duif te pakken gekregen. Hij at daarvan het grootste deel zelf op. Natuurlijk vind ik het als dierenliefhebber niet leuk om te zien dat mijn dier een ander dier als prooi beschouwt. Maar katten zijn vleeseters. Verplicht. Ook als ik ze voer geef uit een blik, bevat dat vlees. Van een ander dier. Ik zie niet graag dierenleed. Niet van een kat, niet van een muis en ook niet van een vogel. Maar de natuur van het dier kan ik niet veranderen. En in mijn opinie is de mens veel wreder voor de dieren dan dieren zelf. Oneindig veel.

Als de nestjes jonge koolmezen op mijn terras op het punt staan van uitvliegen, hou ik mijn twee katten binnen. Een kuikentje dat uit het nest tuimelt is een te makkelijke prooi. Maar terwijl ik mijn katten binnen hou, zit er al een kauwtje op de uitkijk om een kuikentje te verschalken. De huiskatten de schuld geven van teruglopend vogelbestand, lijkt me een veel te kort door de bocht.

De zwerfkatten dan maar aanwijzen als vogelcrimineel? En waar komen die zwerfkatten vandaan, vraag ik me dan af? De wilde kat komt in de westerse wereld nog maar zelden voor. Het overgrote deel van de katten in de natuur zijn in de steek gelaten huiskatten. Uit auto’s gezet. Gedumpt. Door mensen. ‘Dierenvrienden’ die hun katten ongesteriliseerd laten rondlopen dragen mede verantwoordelijkheid voor de talloze zwervers die zichzelf vermenigvuldigen en maar moeten zien te redden in de natuur. Als deze katten dan jagen om te kunnen eten, is het dan hun schuld dat er dieren als prooi dienen? Of is het hoog tijd dat de mens zich afvraagt wie aan de basis staat van het probleem?

Het leven van heel veel in het wild levende dieren wordt bedreigd door de klimaatsverandering of inperking van hun leefomgeving. De Noordzee is praktisch leeggevist. Vlinders verdwijnen uit ons landschap door pesticiden. Kunstmest heeft de vissen uit onze sloten en vaarten verdreven. Dieren worden door mensen als een product beschouwd waarmee schaamteloos geld verdiend kan worden omdat ze vlees of zuivel leveren. Kuikentjes die met een verkeerd geslacht uit hun ei kruipen, worden levend vermalen. Deze maand zullen de jagers weer door de bossen in de Ardennen trekken om te schieten op alles wat beweegt.

Maar de zwerfkat die een mees opeet? Die heeft het gedaan. Die mag niet langer bestaan. Die moet doodgeschoten worden. Ik schaam me soms in andere mensen hun plaats.

 

 

15 thoughts on “Shame on you, sir. (dutch)

 1. Heel goed verwoord Veronique , wat vele dieren liefhebbers onder ons voelen , mijn bloed kookt als ik zulke onzinnige , stomme uitspraken van deze vent lees , maar ja , het wreedste schepsel op aarde , zijn sommige mensen .

  Liked by 1 person

 2. Straf..
  Ik heb 4 katten die dagelijks naar buiten gaan en zij brengen inderdaad een hoop “prooien” mee: voornamelijk dorre blaadjes, stukjes hout, stukjes gras of een takje en af en toe een vlinder. In al die jaren heb ik nog geen enkele vogel gezien. Niet 1. Dat is dus 0.

  Liked by 1 person

 3. Wat een idioot. Wij moetenblij zijn dat onze poezen het dierenbestand helpen in evenwicht houden door de zwakke en zieke exemplaren te elimineren. Zulke lensen zouden zelf mogen uitgeschakeld worden. Sorry maar zo’nreakties maken mij boos.

  Groetjes vanuit heerlijk Bali

  Sent from my iPhone

  Liked by 1 person

 4. Goed gezegd Véronique, want de mens is inderdaad de grootste vernieler op aarde!! Meer kan ik er niet aan toevoegen. Dieren in de natuur jagen om te overleven, mensen jagen op dieren voor de fun. Dieren houden de natuur in balans mijnheer de ‘directeur’!!

  Liked by 1 person

 5. Hoe dom kunt ge zijn om zo’n uitspraken te doen. En dat voor een directeur. Dat ze de jagers aan de ketting leggen die richten al veel meer schade aan. Als die tientallen vogels uit de lucht schieten is het niet om in leven te blijven zoals de zwerfkatjes, maar gewoon voor de fun.

  Liked by 1 person

  1. Hierover wil ik even mijn hart luchten. Jagers mogen niet zomaar om het even wat uit de lucht schieten of alles omver blazen wat ze tegenkomen. Elk jaar opnieuw wordt er zorgvuldig nagekeken hoeveel van welke soort er mag geschoten worden. Geloof mij als er ook maar één beestje teveel wordt neergeschoten kost dit handenvol geld. Als er niet gejaagd wordt komt er een overpopulatie van bepaalde diersoorten dus is de jacht toch wel een beetje natuurbehoud. Ik denk dat niemand graag zou hebben dat onze tuinen omgeploeterd worden door wilde everzwijnen als daar niets aan gedaan wordt. Geloof mij vrij die dieren zijn minder bang van ons dan dat wij denken. Ik hou mijn hart nu al vast voor het commentaar dat hier gaat volgen maar zoals ik al zei wilde ik maar gewoon mijn hart eens luchten…

   Liked by 1 person

   1. Je mag altijd zeggen wat je denkt, Someone. En ik begrijp wat je wil duidelijk maken. Ik begrijp dat wild in een dichtbevolkt land beheerd moet worden. Maar ik zou het liever in handen zien van professionals, dan van groepen particulieren met een jachtvergunning die met een jenevertje in de ene hand en een geweer in de andere de bossen door trekken. En dat is toch wat ik zie gebeuren in de Ardennen. Als de overheid vindt dat wild beheerd moet worden, moet de overheid dat aanpakken. En het niet doorschuiven naar hobbyisten.

    Liked by 1 person

   2. Ik spreek hier over mijn vader die inderdaad in de Ardennen jaagt maar van jenevertjes wordt er daar niet gesproken hoor daar wordt tijdens het middagmaal zelfs alleen maar alcoholvrij geschonken omdat de jachtbeheerder geen ongelukken wil… Er zullen er waarschijnlijk wel andere zijn ook…

    Liked by 1 person

 6. 100% gelijk veronique, en een dier volgt nu eenmaal zijn natuur . Zonder bemoeienis van de mens zou alles zijn gang kunnen gaan en kan de natuur zichzelf herstellen .

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s